sobota, 25 stycznia 2014

Przepis na banana bread, czyli chleb bananowy

  Dziś Australia z trochę innej strony, czyli od strony kuchni. Coś co jest bardzo proste do zrobienia ale co odkryłem dopiero w Sydney, czyli chleb bananowy. Przygotowanie zajmuję jedynie 10 minut + godzina w piekarniku.

Składniki (na blaszkę 20x10cm):
3-4 banany (nie mogą być zielone, najlepiej trochę już miękkie)
1/3 szklanki roztopionego masła
3/4 szklanki cukru
jajko (roztrzepane)
łyżeczka cukru wanilinowego
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki mąki

Przepis:
  Nagrzewamy piekarnik do 180° C. Z pomocą łyżki mieszamy masło, rozgniecione widelcem banany. Rozsypujemy po powierzchni sodę oczyszczoną i sól i znowu mieszkamy. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i roztrzepane jajko. Mieszamy.  Na końcu dodajemy mąkę i mieszamy po raz ostatni. Całość przekładamy do wysmarowanej masłem blaszki i pieczemy przez godzinę/godzinę dziesięć minut, sprawdzając po ok. 50 minutach patyczkiem czy już gotowe.
  Najlepiej smakuję w formie kromek, podgrzanych w tosterze i posmarowanych odrobiną masła.

ENJOY :)

1 komentarz:

  1. w sumie przepis prosty i podobny jak na ciasto marchewkowe, tyle, że zamiast marchewek banany :)

    OdpowiedzUsuń